Sabiles “Kalmē” daudz saimnieko pašu rokām – tas ir gan ekoloģiski, gan ekonomiski izdevīgi

Otrdienā, 7.augustā, Sabiles aprūpes biedrībā “Kalme” viesojās Talsu televīzija, lai filmētu sižetu raidījumam “100 recepšu Latvijas simtgadei”, kuru rādīs ceturtdienā, 9.augustā, plkst. 21.00 kanālā Re:TV, bet atkārtojumā sestdienā, 10.augustā, plkst. 11.00.

Filmēšanas grupu sagaidīja Maija Dubro, kura ir ne tikai “Kalmes” vadītāja, bet arī “Kalmes” dvēsele – viņa brīnišķīgi spēj saturēt kopā un kā skaistu ziedu uzplaucēt gan saimniecības kolektīvu, gan jau lielos gados esošos namiņa iemītniekus, dāvājot viņiem priekus gan svētkos, gan ikdienā. Un viens no ikdienas priekiem ir arī gardie, “Kalmes” virtuvē pagatavotie ēdieni.

Ikdienā “Kalmes” virtuvē rosās divas pavāres Lilija Sandere un Inese Brencsone, kura šoreiz no virtuves rosīgās atmosfēras tika izvirzīta televīzijas kameru priekšplānā. Inese pastāstīja un parādīja, kā top “Sievasmātes mēles salāti”, kuru sastāvā ir kabači, ķiploki, paprika, sāls, cukurs, tomātu pasta, ūdens un garšvielas. Receptē nav norādīti tomāti, taču tie tiek pievienoti, lai salāti būtu dabīgāki. Bet kāpēc šiem pikantajiem salātiem ir tāds nosaukums? Tika nospriests, ka varbūt tāpēc, ka sievasmātei ir asa mēle.

Daudzās receptēs, piemēram, “Sievasmātes mēles salātos” senioru namiņā tiek izmantotas maltas sastāvdaļas, jo tā vecīšiem, kā namiņa iemītniekus mīļi dēvē “Kalmes” darbinieces, ir vieglāk sakost sagatavoto pārtiku, taču Maija uzsver, ka vairākas ēdienu sastāvdaļas tiek arī speciāli sagrieztas gabalos, jo vecīši labprāt vēlas zināt un izjust, ko viņi ēd.

Sižeta tapšanas laikā “Kalme” padalījās arī ar citu savu recepti – Maija pastāstīja, kā tiek gatavoti gurķi marinādē. No Maijas uzzinājām arī daudzus citus interesantus faktus par “Kalmes” darbošanos, lai tiktu lutināti namiņa iemītnieki. “Kalmei” ir pašai sava siltumnīca, kurā aug tomāti, bet “Kalmes” laukā Sabilē aug kartupeļi, pupiņas, zaļie zirnīši, gurķi, sīpoli, kabači, pētersīļi, selerijas, dilles, melnie rutki, sarkanās bietes un kāļi. Lauku apsaimnieko pati Maija kopā ar vienu brīvprātīgo. Pateicoties Talsu novada fondam, dārzā pie “Kalmes” ir iestādītas ābelītes, bet tās vēl neražo. Kad sākas zirņu un pupu laiks, tad arī namiņa iemītnieki, kuri kopā ir 24, pieliek savu roku ziemas krājumu un salātu sagatavošanā, palīdzot izlupināt gardos zaļumus, kuri daudz tiek izmantoti ēdienreizēs, piemēram, vienā ēdienreizē visiem iemītniekiem ir vajadzīga trīs litru burka ar gurķiem. Tagad tikai sākas salātu gatavošanas sezona, tāpēc ierasti piepildīto “Kalmes” pagrabu šoreiz vēl neapskatījām – tas vēl tikai pildās.

Bet, kur darbinieces ņem jaunas idejas gardumu gatavošanā? Maija pastāstīja, ka viņas daudz pērk žurnālus, kuros ir dotas receptes. Tās reizēm tiek nedaudz pārtaisītas un piemērotas konkrētiem apstākļiem, piemēram, “Kalmes” iemītnieki salīdzinoši maz kustās, tāpēc viņiem nevar dot pārāk asus ēdienus, kas paredzēti kustīgākai publikai. “Kalmē”, protams, tiek izmantotas arī savas receptes, piemēram, viltoto ananāsu salāti, vai arī tādas, kas tapušas pavisam netīšām, piemēram, Maijas gatavotā ķirbju kūka. Kā jau kārtīgā saimniecībā – šeit vienkārši tiek izmantots viss, kas attiecīgajā brīdī ir pieejams, un pavāres ir ar lielu pieredzi – viņām labākās receptes laika gaitā ir izkristalizējušās pašas no sevis, un arī arī namiņa iemītnieki reizēm sniedz savu pienesumu – padalās ar kādu labu recepti.

Šobrīd “Kalme” ir noslēgusi līgumu ar SIA “Puratos Latvia” (agrāk zināms kā Pūres Cehs) un daudzas lietas saņem arī gatavas, jo, kā Maija uzsvēra, šobrīd ir grūti pielāgoties tam, kāds ir veikalā nopērkamais cukurs, tagad cukuru ēdieniem jāpievieno daudz vairāk nekā agrāk. Un ne velti runa ir par cukuru, jo saldumi un īpaši jau putukrējums namiņa iemītniekiem garšo visvairāk.

Lai arī “Kalmē” mitinās vecāka gada gājuma cilvēki, tā ir kā koša un rosīga Sabiles sastāvdaļa, kurā nemitīgi notiek pārmaiņas – ir iegādātas jaunas saldētavas, kur glabājas ogas un zaļumi ziemai, ir tapusi jauna siltumnīca, noārdītas deviņas vecās krāsnis, kuru vietā ir ierīkota jauna centrālapkures sistēma, kas ievērojami atvieglo sieviešu kolektīva darbu. Maijai joprojām ir idejas attīstībai un nekas nebūtu pret to, ja namiņš būtu vēl lielāks, un, protams, ir prieks arī par ikvienu palīdzīgu roku, kad “Kalmei”, piemēram, tiek ziedoti kādi augļi vai dārzeņi. Šogad Maija īpaši priecātos par ķirbjiem un ābolu sulu. Mums visiem kopā ir dotas iespējas, lai varam augt.

Fotogrāfijas no filmēšanas un “Kalmes” siltumnīcas aplūkojamas šeit.

Sanda Poriņa,
Sabiles pilsētas un Abavas pagasta pārvaldes
tūrisma organizatore